top of page
  • Forfatterens bildefornsednorge

Pål sine høner

norsk folketone

Pål sine høner på haugan ut sleppte, høna så lett over haugane sprang; Pål kunne vel på hønom fornemma, reven var ute med rova så lang. :/: klukk, klukk, klukk sa høna på haugom. :/: Pål han sprang og rengde med augom: "No tor' eg ikkje koma heim åt ho mor."


Pål han gjekk seg litt lenger på haugen, fekk han sjå reven låg høna og gnog; Pål han tok seg ein stein uti neven, dugleg han då til reven slo. :/: Reven flaug så rova han riste, :/: Pål han gret for høna han miste: "No tor' eg ikkje koma heim åt ho mor."


Hadd' eg no nebb, og hadd' eg no klør, og visste eg berre kvar revane låg, skulle eg dei både rispa og klora framtil nakken og bak over lår. :/: Skam få alle revane raude! :/: Gjev det var så vel at dei alle var daude, så skull' eg trygt koma heim åt ho mor!


Ikkje kan ho verpa, og ikkje kan ho gala, ikkje kan ho krypa, og ikkje kan ho gå. Eg får gå meg åt kverna og mala og få att det mjølet eg miste i går. :/: "Pytt," sa'n Pål, "eg er ikkje bangen :/: kjeften og motet har hjelpt no så mang ein, eg tor' nok vel koma heim åt ho mor!"


Pål han kornet på kverna til å sleppa så at det ljoma i kvar ein vegg, så at agnene tok til å flyga, og dei vart lange som geiteragg. :/: Pål han gav seg til å le og til å kneggja :/: "No fekk eg like for høna og for egga, no tor' eg trygt koma heim åt ho mor."

361 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Herr Byrting og alvekvinna, 4. versjon

Oppskrift 1912 av Rikard Berge etter Hæge Findreng, Kviteseid, Telemark. 1. Herrepær, Herrepær sonen min -Til liel liel lonken min - kvi salar du aareleg gangaren din.

Herr Byrting og alvekvinna, 3. versjon

Oppskrift, udatert av Sophus Bugge etter Tone Marteinsdotter, Lårdal, Telemark. 1. Ho klappa på dynni mæ finganne små -Me lindi ber løv - statt upp Libyrtingjen skrei lokur ifr

Herr Byrting og alvekvinna, 2. versjon

Oppskrift 1840-åra av Olav Grasberg etter Olav Glosimot, Seljord, Telemark. 1. Elveqvinda kom seg i Byrtingens Gaard -Mæ Lindi ber Løv - aa Byrting ha sleje si Dyni ilaas.

Comments


bottom of page