top of page
  • Forfatterens bildefornsednorge

Trettengreiå

NFS. Harald Bahr 6, s 43-45.


Trettengreiå er en Hulderkjerring som for rundt mellem Gårdene med et helt Læs med Ost og Smør og alskens Helligdagskost. Det var 12te Dags Kvelden og Natten til den trettende hun var ute. Kjærringen på Robbestad (en Gård i Bremnes Sogn) skulde ud tidlig Trettendedagsmorgenen i Julehelgen før det endnu var bleven lyst; da traf hun Trettendagsgreiå mellem Stuen og Fjøset. I de samme Troldet for forbi, mistede det en Ost, og den var både stor og hvid og pen. Men Robbestad-konen var ikke sen - hun trev Osten i Forklædesnippen (hun torde ikke tage i den med bare Hånden) og fik slengt den på Læsset til Trettengreiå igjen. .- Og hun kom ikke til at fortryde det, for siden havde hun bedre Lykke og bedre Avsetning på sine Oste sit Smør end nogen anden, og hun blev en holden Kone.

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Herr Byrting og alvekvinna, 4. versjon

Oppskrift 1912 av Rikard Berge etter Hæge Findreng, Kviteseid, Telemark. 1. Herrepær, Herrepær sonen min -Til liel liel lonken min - kvi salar du aareleg gangaren din.

Herr Byrting og alvekvinna, 3. versjon

Oppskrift, udatert av Sophus Bugge etter Tone Marteinsdotter, Lårdal, Telemark. 1. Ho klappa på dynni mæ finganne små -Me lindi ber løv - statt upp Libyrtingjen skrei lokur ifr

Herr Byrting og alvekvinna, 2. versjon

Oppskrift 1840-åra av Olav Grasberg etter Olav Glosimot, Seljord, Telemark. 1. Elveqvinda kom seg i Byrtingens Gaard -Mæ Lindi ber Løv - aa Byrting ha sleje si Dyni ilaas.

コメント


bottom of page